Τι κάνουμε;



Όσα μέρη και αν γνωρίζουμε, τα νησιά μας δεν παύουν να μας μαγεύουν και να μας εντυπωσιάζουν. Από την 3η χιλιετία π. Χ., ως λίκνο του Κυκλαδικού πολιτισμού που άνθησε τότε, έως και σήμερα με τη μοναδική, λιτή αρχιτεκτονική τους και το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, είναι εκεί δίνοντας μια πινελιά ώχρας στο βαθύ μπλε του ιστορικού Αρχιπελάγους του Αιγαίου. Έτσι, αποφασίσαμε ως παρέα στα τέλη του Αυγούστου, να επισκεφτούμε για λίγες μέρες το νησί της Άνδρου.

Πλησιάζοντας με το καράβι στο λιμάνι του Γαυρίου, τράβηξε την προσοχή μας το λευκό κτίσμα του Φάρου που στεκόταν σε ύψωμα αριστερά του λιμανιού. Η περιέργεια δεν άργησε να μας οδηγήσει 5 λεπτά μακριά από το Γαύριο, σε ένα μονοπάτι που σκαρφάλωνε στη θέση όπου βρίσκεται ο Φάρος. Ένα σημείο με εξαιρετική θέα προς το λιμάνι και σχετικά εύκολα προσβάσιμο. Η κατάσταση του οικοδομήματος του φάρου, με την πρώτη κιόλας ματιά μας αποκάλυψε την μακρά ιστορία του στο πέρασμα του χρόνου. Οι φθορές και οι διαβρώσεις από την αρμύρα και τους ανέμους ήταν εμφανείς. Μια σειρά ανάμεικτων συναισθημάτων μας κυρίευσε, όπως ενθουσιασμός και χαρά που πήγαζαν από την αξία και τη σημαντικότητα του κτίσματος που μόλις είχαμε ‘’ανακαλύψει’’, αλλά και θλίψη για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Νιώσαμε τη ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να προσπαθήσουμε να δώσουμε ζωή ξανά στο Φάρο!

Με όρεξη για δουλειά, με τις γνώσεις που έχουμε αποκομίσει μέσα από τις σπουδές μας, αλλά και με τη βοήθεια ανθρώπων που θέλουν και μπορούν να μας στηρίξουν, πήραμε την πρωτοβουλία για μια προσπάθεια αναστήλωσης του Φάρου του Γαυρίου. Μια προσπάθεια στην υλοποίηση της οποίας πιστεύουμε και η οποία θα πραγματοποιηθεί με σοβαρότητα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιστορική αξία του.
Φάρος 8022 αποτελεί μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ο χώρος γύρω από αυτόν μπορεί να αποτελέσει προορισμό περιπάτων για τους κατοίκους του νησιού αλλά και όχι μόνο.

- - - 

Χρονικό Εργασιών:

- Επαφές με Υπηρεσία Φάρων Πολεμικού Ναυτικού
- Δημιουργία του ιστότοπου: www.faros8022.blogspot.gr
- Αρθρογράφηση σε τοπικό τύπο
- Αίτηση για διενέργεια αυτοψίας από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων και τελικά χαρακτηρισμό ως ‘μνημείο’ του φάρου. (ΦΕΚ.: 341/Α.Α.Π./27-09-2013)
- Αποτύπωση και Τεκμηρίωση Υφιστάμενης Κατάστασης
- Σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση του Φάρου
- Διοργάνωση εκδήλωσης για την παρουσίαση της κίνησης στην τοπική κοινωνία (Μάιος 2013, Γαύριο Άνδρου)
- Συμμετοχή με παρουσίαση και εκθεσιακή πινακίδα στη παγκόσμια συνάντηση ‘Lighthouse Heritage Seminar’ (Ιούνιος 2013, Πειραιάς)
- Συμμετοχή σε εκδήλωση για την προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Άνδρου (Άυγουστος 2013, Μπατσί Άνδρου)
- Παρουσίαση-Ακρόαση και τελικά έγκριση της μελέτης για την αποκατάσταση του Φάρου Γαυρίου Άνδρου (ΑΕΦ.: 8022) από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπ.Πολιτισμού (Ιούνιος 2014)
- Διοργάνωση της έκθεσης και της ημερίδας 'Πέτρινοι Φάροι, από το χθες στο σήμερα' με παράλληλες εκδηλώσεις -αναλυτικά- (Αύγουστος 2015, Γαύριο Άνδρου)
- Συμμετοχή στο 'Γ' Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο' της Εταιρίας Κυκλαδικών Μελετών με εισήγηση 'Φαρικό Δίκτυο – Περιοχή 8. Η Ενεργοποίηση του στο Πέρασμα του Χρόνου'. (Μάιος 2016, Ερμούπολη Σύρου)